Café y planta

Cafè, L'elixir de la vida?

· 06/11/2022

Beure de dos a tres tasses de cafè al dia s'associa amb una vida més llarga i un menor risc de malaltia cardíaca, suggereix un nou estudi publicat en el European Journal of Preventive Cardiology.

Les troballes de l'estudi es van aplicar a diferents preparacions: molt, instantani i descafeïnat. Totes les varietats de cafè "es van associar amb reduccions equivalents en la incidència de malaltia cardiovascular i mort per malaltia cardiovascular o per qualsevol causa", va dir en un comunicat de premsa l'autor principal de l'estudi, Peter M. Kistler.

"Els resultats suggereixen que la ingesta de cafè molt, instantani i descafeïnat ha de considerar-se part d'un estil de vida saludable", va dir Kistler, cap de recerca d'electrofisiologia clínica en l'Institut de Recerca del Cor i la Diabetis Baker a Melbourne, Austràlia.

A part de la cafeïna, el cafè conté més de 100 components biològicament actius, i aquests compostos sense cafeïna probablement van ser els responsables de les "relacions positives" observades entre el consum de cafè, les malalties cardiovasculars i la supervivència, va dir.

Els investigadors van explorar les associacions entre els tipus de cafè i les arrítmies, la malaltia coronària, la insuficiència cardíaca congestiva, l'accident cerebrovascular isquèmic i la mort.

Van utilitzar dades de gairebé 450.000 adults d'entre 40 i 69 anys en el Biobanco del Regne Unit. Tots estaven lliures d'arrítmies o altres malalties cardiovasculars a l'inici de l'estudi.

Els participants van completar un qüestionari sobre quantes tasses de cafè bevien cada dia i en general quin tipus de cafè prenien (només, amb llet, de filtre, descafeïnat, etc.)

Després es van agrupar en sis categories d'ingesta diària, que van des de cap fins més de cinc tasses de cafè al dia. Durant un període de seguiment va fer una mitjana de de 12 anys i mig, els investigadors van comparar als bevedors de cafè amb els no bevedors.

Van utilitzar registres mèdics i registres de defunció per a rastrejar la incidència d'arrítmies, malalties cardiovasculars i mort, després d'ajustar per edat, sexe, origen ètnic, obesitat, pressió arterial alta, diabetis, apnea obstructiva del somni, tabaquisme i consum de te i alcohol.

En general, 27 809 participants, o el 6,2%, van morir durant el seguiment.

Tots els tipus de cafè es van vincular amb una reducció en la mort per qualsevol causa. No obstant això, la major reducció del risc es va produir en beure de dos a tres tasses de cafè al dia. En comparació amb no beure cafè, es va associar amb un 14%, 27% i 11% menys de probabilitat de mort per a les diferents preparacions.

La malaltia cardiovascular es va diagnosticar en 43.173, o el 9,6%, dels participants durant el seguiment. Tots els tipus de cafè es van associar amb una reducció de les malalties cardíaques però, novament, el risc més baix es va observar en les persones que bevien de dues a tres tasses al dia.

Això, en comparació amb no beure cafè, es va associar amb una reducció del 6%, 20% i 9% en la probabilitat de malaltia cardiovascular per als descafeïnats, els molts i els instantanis, respectivament.

El cafè molt i instantani, però no el descafeïnat, també es va associar amb una reducció de les arrítmies, inclosa la fibril·lació auricular, van dir els investigadors.

Referències:

Coffee longevity