Portafiltro

Pòsits de cafè i ones cerebrals

· 27/03/2022

El cafè podria utilitzar-se per a crear un recobriment ecològic per a elèctrodes que algun dia podria ajudar els científics a comprendre millor les ones cerebrals humanes, segons un nou estudi.

Investigadors de la Universitat de Cincinnati a Ohio , van utilitzar pòsits de cafè gastats en el seu experiment i van trobar que és un recobriment d'elèctrode eficient per a mesuraments sensibles. 

Les proves van revelar que els elèctrodes recoberts de cafè eren tres vegades més eficients per a detectar l'alliberament de dopamina, la substància química del plaer, en un tub d'assaig, en comparació amb els elèctrodes de fibra de carboni produïts tradicionalment.

Proporcionaria una alternativa més barata i fàcil de treballar als recobriments actuals que estan fets de carboni, ja que el cafè molt és més fàcil de treballar.

El material podria ajudar els científics a controlar l'activitat cerebral i detectar nivells de neurotransmissions.

Els pòsits de cafè s'han utilitzat anteriorment per a fabricar supercondensadors de carboni porós per a l'emmagatzematge d'energia: una bateria orgànica. Són part d'un moviment per a trobar maneres de reutilitzar materials i trobar solucions més amigables amb el medi ambient en química orgànica.

La investigadora principal, Dra. Ashely Ross diu el següent "Vaig veure documents sobre l'ús de terrenys gastats per a produir carboni porós per a l'emmagatzematge d'energia, i vaig pensar que tal vegada podríem utilitzar aquest material conductor en el nostre treball de detecció de neuroquímica”. 

Els microelèctrodes tradicionals que utilitzen els neurocientífics solen estar fets de fibra de carboni, que està feta de fils de carboni fins i sòlids agrupats.  Fabricar-los sol ser un procés ardu i costós, que implica múltiples passos i productes químics agressius, per la qual cosa hi ha hagut un moviment per a trobar alternatives.

Ross vol fabricar elèctrodes complets amb carbó de cafè molt perquè aquest tipus d'enfocament seria econòmic i respectuós amb el medi ambient.

Van descobrir que els elèctrodes recoberts amb carbó derivat del cafè van aconseguir 'nivells de corrent oxidatiu' tres vegades més alts que les fibres de carboni nues, sense el recobriment.

Això suggereix que l'elèctrode revestit oferia una superfície més sensible per a la detecció de dopamina.

L'estructura porosa no sols permet que més molècules de dopamina participin en la reacció a causa de la gran superfície del recobriment, sinó que també atrapa momentàniament les molècules de dopamina en les esquerdes de l'elèctrode, va explicar Ross.

Aquestes propietats augmenten la sensibilitat i permeten als investigadors realitzar mesuraments més ràpids, la qual cosa fa que la detecció d'ones cerebrals sigui més eficient i precisa.  

A continuació, l'equip fabricarà elèctrodes de fibra de carboni des de zero amb carboni porós a partir de residus de cafè molt, la qual cosa donaria als elèctrodes una porositat uniforme no sols en la superfície, sinó també de principi a fi. 

Ross prediu que això augmentarà les seves capacitats de detecció neuroquímica perquè una àrea de superfície total encara major de l'elèctrode estarà exposada per a adsorber les molècules de dopamina. 

Referències:

Scientists use spent grounds coating electrodes brain