café y cambio climático

El cultiu de cafè i el canvi climàtic

· 23/10/2022

El canvi climàtic farà que sigui molt més difícil conrear cafè en els pròxims anys, segons un estudi publicat per la revista científica Plos One.

L'estudi va examinar com canviaran les condicions de cultiu del cafè per a 2050 segons les projeccions de diversos models climàtics globals. Els resultats mostren que les plantes de cafè seran "dràsticament" menys adequades per al cultiu a les regions productores de cafè actuals per a 2050 a causa dels impactes del canvi climàtic.

Actualment, les àrees més adequades per al cultiu del cafè es troben a Amèrica Central i del Sud, particularment al Brasil, així com a Àfrica Central i Occidental i parts del Sud i Sud-est d'Àsia.

Durant els pròxims 28 anys, els impactes projectats del canvi climàtic en aquestes àrees les faran molt menys amigables per als cultius de cafè, segons l'informe.“Els principals països productors de cafè investigats (el Brasil, Vietnam, Indonèsia, Colòmbia) estan greument afectats pel canvi climàtic amb una forta disminució de les àrees aptes… i un augment de les àrees no aptes per a 2050”, segons l'informe, que assenyala que una major temperatura dificultarà el cultiu del cafè.

L'estudi també va analitzar com el canvi climàtic afectarà les condicions de creixement dels anacards i els alvocats. Per a aquests articles, l'augment de les temperatures podria crear nous entorns de cultiu viables en algunes àrees, segons l'informe. El cafè, no obstant això, “va demostrar ser el més vulnerable, amb impactes climàtics negatius que dominen en totes les principals regions productores”, va trobar l'estudi.

Els autors van concloure que per als tres cultius, "l'adaptació al canvi climàtic serà necessària en la majoria de les principals regions productores". Això podria incloure conrear varietats que s'adaptin millor a les noves condicions. I en el cas del cafè, també podria significar canviar a arbres Robusta, que són més resistents però produeixen grans que generalment es consideren de menor qualitat que els grans d'Aràbiga.

El cafè és només una categoria d'aliments afectats pel clima extrem. Sequeres, tempestes i gelades, abans rares o desconegudes en algunes àrees, s'estan convertint en la norma a les regions agrícoles de tot el món, la qual cosa dificulta que els agricultors planifiquin amb anticipació, causant estralls en el subministrament d'aliments i elevant els preus.

Referències:

Coffee climate change