café y actividad intestinal

Cafè i l'activitat intestinal

· 12/03/2023

Una tassa de cafè fa que la gent es mogui al matí, en més d'un sentit. Aquest beuratge augmenta els nivells d'energia amb una dosi de cafeïna i, per a moltes persones, accelera de manera ràpida i de confiança l'activitat intestinal .

Alguns estudis sobre el tema, que tendeixen a ser petits, antics i limitats, han suggerit que probablement no és la cafeïna el que desencadena la necessitat d'anar al bany. Un article publicat en 1998, per exemple, va trobar que el cafè descafeïnat tenia un efecte estimulant similar en el còlon que el cafè amb cafeïna, mentre que una tassa d'aigua calenta no el tenia.

El cafè és una beguda complexa que conté més de 1000 compostos químics, molts dels quals tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries. I determinar com afecten els intestins és un desafiament.

Una cosa que sí que sabem és que el cafè no afecta a tots de la mateixa manera. En un estudi publicat en 1990 en la revista Gut , 92 adults joves van completar un qüestionari sobre com el cafè afectava els seus hàbits intestinals; només el 29 per cent dels enquestats va dir que "induïa el desig d'anar al bany", i la majoria d'ells, el 63 per cent, eren dones. En el mateix estudi, alguns voluntaris van acceptar que se'ls inserís una sonda de detecció de pressió en el còlon per a mesurar les contraccions dels músculs intestinals abans i després de beure una tassa de cafè. Entre els quals van dir que el cafè generalment estimulava el moviment intestinal, la sonda va mostrar un augment significatiu en la pressió dins dels quatre minuts de beure cafè, mentre que els anomenats no respondedores no van tenir canvis en l'activitat del còlon.

Aquesta comunicació entre l'estómac, el cervell i el còlon, anomenada reflex gastrocòlic, és una resposta normal a l'alimentació. Però el cafè sembla tenir un efecte descomunal; un estudi publicat en 1998 va trobar que 240 ml de cafè estimulaven contraccions colónicas similars a les induïdes per un menjar de 1000 calories. Els investigadors han plantejat la hipòtesi que els missatges entre l'intestí i el cervell del cafè probablement són causats per una o més de les moltes substàncies químiques del cafè, i tal vegada mediat per algunes de les nostres pròpies hormones que exerceixen un paper important en el procés digestiu, com la gastrina o la colecistoquinina, les quals poden augmentar després de beure cafè.

Encara que el mecanisme continua sent confús, l'efecte del cafè en l'intestí pot ser útil per a algunes persones, incloses aquelles que es recuperen d'uns certs tipus de cirurgia. La deterioració de la funció intestinal és comuna després de les cirurgies abdominals, per exemple, el que pot provocar inflor, dolor i incapacitat per a expulsar gasos o tolerar els aliments.

Una anàlisi de 2020 va combinar els resultats de set assajos clínics i va trobar que beure cafè va permetre als pacients que s'havien sotmès a una cirurgia colorectal o ginecològica tolerar els aliments sòlids una mitjana de 10 i 31 hores abans, respectivament. El cafè també va reduir el temps de la seva primera evacuació intestinal, en una mitjana de 15 a 18 hores.

Referències:

Why does coffee make me poo